Emoționant: Occidentul a fost spulberat!

Un titlu complet al acestui articol ar fi trebuit să fie următorul: „Eseu pe înțelesul naivilor pentru observarea capcanelor virale”

Die WelleAm observat că există un șablon al unor saituri care au un public țintă naiv și ușor de manipulat. Se oferă liste de sfaturi, articole stupide, horoscoape în funcție de lungimea degetelor de la picioare și, din când în când, subiecte cu tematică religioasă: „Ce trebuie sa faci de Sfântul Ilie”, „Ce tradiții sunt de Sânta Marie”, „Cumpără icoane pictate și sfințite”, „Dan Puric a vorbit cu Sfântul Duh” etc.

Saiturile de genul ăsta se adresează – în general – femeilor de peste 18 ani, absolvente de facultate sau studente, femei care vor să pară inteligente citindu-i pe Dan Puric, Nicolae Steinhardt și Osho (Sfânta Treime a pițipoancelor de la Cărturești).

Un caz recent în care un astfel de exemplar de femeie – aparent inteligentă – este autoarea unei „scrisori emoționante”, împărțită în stânga și în dreapta pe Facebook și în alte medii de socializare, de către exemplare asemănătoare sau de femei pur și simplu naive care au căzut în capcana acestui „virus”. Totuși, aceste femei sunt urmărite și de „băieții buni” care abia așteaptă să dea un „Share” sau un „Like” la o astfel de elucubrație care face apel la popor, tradiție și Dumnezeu.

Modul acesta de „virusare” nu este nou, acest tip de abordare „naționalist-religioasă” fiind întâlnit anul acesta și cu „bentița tricoloră”, dar în general promovat constant în mass-media și în discursurile politice, la nivel „stand-by”.

Avem aici „emoționanta scrisoare” publicată într-un articol „ȘOC!”. Aici găsiți profilul de Facebook al domnișoarei.

Încerc, cu greu, să nu fac atac la persoană și să ne concentrăm la detaliile „scrisorii” pentru a observa „virusul”.

Maria-Cristiana MărcuşPrima parte, introducerea, ne vorbește despre o persoană inteligentă, studentă în Anglia – nu orice muritor care bea cafea de la „Starbucks” -, mândră de ea și lingușitoare cu părinții, dar e deranjată de oameni care pun întrebări potrivite pentru a-și justifica mesajul care urmează și care te ia prin surprindere ca o flegmă ușoară de vară. Începe să vorbească în numele tuturor românilor, că noi am crescut educați cu scârbă pentru patrie, uitându-ne la un maimuțoi care înjură România la televizor etc.

Ei bine, dragă, contrar prejudecăților tale, cred că s-a întâmplat exact invers.

A doua parte, ne dă o definiție personală, a autoarei, despre „ce este Occidentul”. Pe scurt, Occidentul nu mai are identitate – cuvânt cheie al ultranaționaliștilor -, globalizarea e rea, islamiștii sunt extremiști și sunt cu Dumnezeu (Allah), nu cu Dumnezeu (Dumnezeu), avortul e de fapt o „metodă contraceptivă” și nu e considerat crimă, Crăciunul, Paștele și alte tradiții inventate de oameni au devenit comerciale, oamenii sunt ipocriți, superficiali și insensibili – ca să vezi -, iar homosexualii proiectați de societate sunt peste tot – nemernicii.  Infernul pe Pământ e în Occident, nu în Australia. Eschimoșii rezistă!

Această scurtă imagine despre Occident are intenția de pregăti audiența pentru ultima parte și cea mai importantă, motivul scrierii acestei „scrisori”: „Dumnezeu a fost ucis de Occident”.

Maria-Cristiana MărcuşAceastă ultimă parte nu e nicidecum despre „uciderea lui Dumnezeu”, ci în continuare o lungește cu cât de superioară este această rasă a românului, rasă și patrie binecuvântate de Dumnezeu. România, un ținut al laptelui și al mierii, al aurului și grânelor, al bunăstării și fertilității, este cea mai bună țară din Univers! Toți ne salutăm cu „Doamne ajută!” (și ne respectăm cu „futu-ți morții și biserica mă-tii”). Ultima parte se rezumă la: „Occidentul” este rău și fals. România e condusă de securiști comuniști, care sunt la fel ca „Occidentul”. Martirii au murit ca urmașii să fie liberi în tărâmul acesta de basm, dar urmașii pleacă precum vitele spre „Occident” (acest loc al iluziilor). Totuși, urmașii nu ar fi plecat dacă „hoții de la putere” nu vindeau țara pe nimic. Superb!

În final, domnișoara aiurită ne mărturisește că vrea să se întoarcă acasă și ne oferă și o morală: mergeți, vedeți Occidentul cu prejudecățile pe care vi le-am înșirat mai sus și regretați amarnic că ați lăsat în urmă o țară dumnezeiască și întoarceți-vă! Ca și cum oferă audienței un fel de liber arbitru. Dan Puric ar putea să fie și el arbitru, dar nu liber.

Avem mai sus un amalgam de idei preconcepute care fac apel la tradiție, apel la emoție și multe alte erori logice. „Scrisoarea” este doar o scuză pentru a trimite un mesaj cu caracter naționalist și religios, același mesaj care se repetă constant până când va deveni adevăr, cu ajutorul unor oameni care pot fi ușor de manipulat cu povești cu zâne, daci și draci.

Nu știu cum măicuțele de la mănăstiri ajung să conducă SUV-uri și să folosească aplicații bisericești pe iPhone, iar țâțoasele de Cărturești, iubitoare de Puric, Osho și Steinhardt ajung în halul ăsta.

În final, având în vedere că pretinde că îi place Rammstein, o dedicație:

Dacă vezi acest text, atunci poate ai nevoie să instalezi Flash Player sau o actualizare la Flash Player.Flash Player se poate downloada de la Adobe. Această eroare mai poate apărea dacă URL-ul către obiectul embedded este greșită sau în caz de erori de conectivitate. Oferit de către XVE Various Embed.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Următoarele marcaje HTML sunt permise: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.