Arhive etichete: altruism

S-o facem! În România!

letsdoitromaina

Let’s DoIt, Romania! este un proiect de curăţare a mediului înconjurător, bazat pe voluntariat, la nivel naţional, care doreşte să fie de amploare prin numărul de voluntari şi prin rezultatul final. Let’s DoIt, Romania! copiază ideea voluntarilor estonieni de la Let’s Do It My Estonia, idee devenită realitate datorită efortului şi colaborării între oameni cu dorinţă, voinţă şi respect. Respect faţă de ceilalţi, faţă de ei înşişi şi faţă de generaţiile de oameni care vor mai trăi pe această planetă.

Sunt într-un gând cu majoritatea afirmaţiilor lui George Carlin despre acţiunile de „ecologeală” şi religie verde, despre ce se poate petrece pe planetă, dar asta nu înseamnă că ar trebui să ne obişnuim cu ideea. Realitatea o mai putem modela puţin şi nu mi-ar displăcea ca în mediul înconjurător (şi nu doar) al acestei ţărişoare să fie curăţenie. Adică să dispară puţin (mai mult), gunoaiele din păduri, de pe marginea drumurilor şi şoselelor, de pe litoral,  de pe malul apelor şi din apele lacurilor şi râurilor din această ţară.

Problema e fundamentală, dar mai ales înrădăcinată, cronică. Am scris de atâtea ori, am pus poze pe blog (aici, aici, aici şi aici) de peste tot din ţară. Problema e atitudinea, educaţia civică precară şi prostia românului. O să ziceţi: bun, dar „we don’t need no education„. Corect! Nu avem nevoie de educaţie ca să ne dăm seama că nu e estetic cu gunoiul în poartă, în baltă sau ascuns după tufişuri.

Let’s DoIt, Romania! este un proiect la care aş dori să fiu voluntar, dar am câteva întrebări esenţiale, zic eu, înainte de a lua o decizie în ceea ce priveşte aplicarea ca voluntar:

1. Ce garanţie au voluntarii, după ce termină treaba, că Mitică de la Băicoi se duce să facă „un mic la iarbă verde” cu gloata după el şi nu lasă mizerie în urmă, ca să fie pentru alte ediţii?

2. Cu ce îi ajută pe românii indiferenţi, pe români în general, şi de ce îi ajută? E ca şi în cazul reciclării? I-ar face doar pe voluntarii sau viitorii voluntari să se simtă mai bine? Doar crezând, gândindu-se la ei ca la nişte „eroi altruişti” (ai neamului)? La urma urmei nu o să vină Gigel băutorul de „bere la pet de 2L” să-ţi mulţumească că i-ai ridicat sticla din iarbă, nu?

3. Această campanie e doar una de „ecologeală” ieftină, cu vedete şi „personalităţi”, cu jurnalişti şi PR-işti inteligenţi care nu mai pot ei de cât gunoi au strâns ca să facă o poză, cum ridică o hârtie, ca să mimăm ideea estonienilor sau e o mişcare spontană a celor care nu contează cine sunt, ci câtă treabă fac?

1, 2 şi 3 nu sunt ca în Estonia. Aici e România. E fundamentală şi înrădăcinată. Dacă se găsesc soluţii pentru 1, 2, şi 3, proiectul ar putea avea succes şi un final curat, altfel e doar o campanie de „ecologeală”.

Eu sper să fie ceva inedit şi serios. Scrieţi pe blog, spuneţi prietenilor sau, pentru cei care au legături în mediul educaţional, vorbiţi elevilor şi studenţilor despre această campanie.

PS: Logo-ul afişat în dreapta nu este cel original, al campaniei, ci este refăcut de mine pentru această însemnare.