Arhive etichete: spaţiu

Gravity (Gravitația) (2013)

Am fost la avanpremieră, pe 3 octombrie, și la sfârșit nu m-am ridicat. Nu cred că era datorită gravitației.  Mă mai duc o dată.

Dacă vezi acest text, atunci poate ai nevoie să instalezi Flash Player sau o actualizare la Flash Player.Flash Player se poate downloada de la Adobe. Această eroare mai poate apărea dacă URL-ul către obiectul embedded este greșită sau în caz de erori de conectivitate. Oferit de către XVE Various Embed.

Endeavour

Lungime: 37,18 metri

Lățime: 23,77 metri

Înălțime: 17,67 metri

Greutate (fără încărcătură): 68,58 tone

Număr zboruri: 25

Zile în spațiu: 299

Primul zbor: 7 mai 1992

Ultima aterizare: 1 iunie 2011

Naveta Spațială „Endeavour” a fost a cincea navă a flotei NASA și ultima construită, iar acum este scoasă din uz.

Endeavour este înlocuitoarea lui Challanger, după dezastrul din 1986. Construcția lui Endeavour a fost începută în 1987.

O idee despre dimensiunile noastre în spațiu și pe Pământ.

Planeta celor doi sori (Horia Aramă)

„Planeta celor doi sori”, de Horia Aramă.

Povestire apărută în Almanahul „Anticipația”, 1986, 197-199. Versiunea de mai jos este o reproducere după original.

Am azvârlit din mers cartela de închidere a camerei. Recepționerul a prins-o agil.

– Sper că ați dormit bine, mi-a spus fără nicio intenție.

L-am fulgerat cu privirea. După repriza matinală de înot, o durere surdă încă mai rătăcea prin oasele mele, ca un ecou al nopții petrecute în patul mai dur decât piatra. Pe lângă ea, o noapte pe pământul gol ar fi fost culmea confortului. Din păcate, o asemenea extravaganță era interzisă pe Ahra, ca şi înnoptarea la bordul navelor în tranzit.

– Pentru diseară te rog să-mi prepari o lespede sănătoasă, am trântit înainte de a ieşi.

Fusesem sfătuit să evit planeta celor doi sori, așa cum făceau de regulă rătăcitorii solitari, dar tocmai aceasta mă decisese. Nu speram să închei, în cursul unei singure vieți, ocolul coloniilor terestre de la frontierele galaxiei, dar o vizită în plus nu era de lepădat. Despre Ahra circulau tot soiul de basme, dar nimeni nu mă avertizase concret şi practic să-mi aduc un sac de dormit.
Din fericire aveam pe navă un culcuș exemplar, astfel că răul nu avea să dureze. Continuare

Panseidele

„Gânduri”

Gândurile-mi pleacă departe, către cer, estompându-se, lăsând o urmă înceţoşată, abia vizibilă; se pierd în Univers, se ascund sau mor, pe undeva, pe unde eu nu voi ajunge nici măcar cu visele. Amintirile devin lacune, iar timpul să mă scutească cu mofturile lui. Povestea mea o cântă trubadurii nopţii, iar vara mă renaşte cu apa, aerul şi depărtarea. Întotdeauna am vrut să văd ce e dincolo de orizont, acolo unde poveştile îşi pierd până şi sâmburele de adevăr. O melodie din trecut mă bântuie, iar imaginaţia mea derulează cadrele în ritmul înălţător, vibrând, allegretto grazioso. În ţara imaginaţiei voi călca cândva, iar atunci voi cuceri grăuntele de nisip pe care şad. Voi veneraţi poetul, dar nu-l veţi înţelege niciodată aşa cum era el, ci aşa cum v-ar fi plăcut vouă să fie. Gândurile lui au rămas scrise într-o carte, dar visele și gândurile s-au dus, s-au rătăcit în Univers.

Despre posibile civilizaţii extraterestre

Despre SETI, ecuaţia lui Frank Drake şi altele, într-o emisiune cu Cristian Român, Alexandru Mironov şi matematicianul Dan Farcaş.

Dacă vezi acest text, atunci poate ai nevoie să instalezi Flash Player sau o actualizare la Flash Player.Flash Player se poate downloada de la Adobe. Această eroare mai poate apărea dacă URL-ul către obiectul embedded este greșită sau în caz de erori de conectivitate. Oferit de către XVE Various Embed.

de la Ştiinţă şi Tehnică