Arhive etichete: ecologie

România. Explorează grădina cu gunoaie.

Probabil că aţi auzit de foarte multe ori expresia: „România e ţară frumoasă, păcat că e populată de oameni”. Eu cred că România e o ţară frumoasă, mediocră, cu un relief variat, păcat că e populată şi poluată de oameni idioţi. Gunoaie de ambele feluri, diverse. Pe drum, pe şosea, în trafic e la fel. Mulţi spun că dacă ar exista infrastructură modernă şi alte rahaturi, numărul accidentelor s-ar reduce. Total fals. Românul va rămâne la fel. El trebuie să fie erou de şosea şi vrea abonament la SMURD, de cele mai multe ori cu o singură utilizare.

Românul, în general, nu ştie să respecte câteva reguli esenţiale, de bază, pentru ca indivizii din jurul lui să trăiască (bine). Românul trebuie să arunce gunoaie peste tot, să se caţăre, să depăşească prosteşte, să se grăbească inutil, să scuipe, să consume ca prostul. Probabil că e captivant pentru turiştii fraieriţi să vină în România, să observe comportamentul şi nesimţirea multora dintre concetăţenii noştri dragi.

Ce ar trebui făcut ca România să arate civilizat şi să fie într-adevăr accesibilă turiştilor (români sau străini)?

  • Toalete publice foarte multe şi un sistem de întreţinere anexat.
  • Coşuri de gunoi plantate peste tot şi un serviciu de întreţinere anexat. Chestii desenate ca să le arate cum se aruncă la coşul de gunoi. Amenzi usturătoare, exponenţiale cu nesimţirea.
  • Drumuri mai bune. Trebuie să fii destul de idiot să conduci cu viteze mai mari de 120 de kilometri pe oră pe drumurile din România. Bine, există porţiuni de şosea prin Transilvania pe unde poţi circula decent, dar foarte puţin şi tot riscant.
  • Gestionarea eficientă şi actualizarea punctelor de interes turistic. De exemplu, în opinia mea, Transfăgărăşanul (DN7c) nu este deloc pregătit să primească turişti şi un flux atât de mare de automobile. E mizerabil, şoseaua este foarte deteriorată, lipsesc parcările cu desăvârşire.
  • Românii care fac o afacere din turism trebuie învăţaţi să vândă produsele şi să ofere servicii de calitate la preţuri mult mai mici.

Mi-au plăcut cum arată Braşov, Râşnov, Sibiu şi Târgu-Mureş.

Traseul pe care am călătorit: Botoşani – Piatra Neamţ – Praid – Sovata – Sfântu Gheorghe – Braşov – Moieciu – Câmpulung – Curtea de Argeş – Sibiu – Sighişoara – Târgu-Mureş – Reghin- Bistriţa – Vatra Dornei – Gura-Humorului-Suceava. Gunoaiele sunt doar de pe Transfăgărăşan. Nu am mai oprit prin parcări şi diverse locuri îmbâcsite cu gunoaie.

#

Continuare

2010, Anul Internaţional al Biodiversităţii

Anul 2010 a fost declarat de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) ca fiind Anul Internaţional al Biodiversităţii.

Biodiversitatea reprezintă ansamblul de organisme vii, diverse, care compun un ecosistem. Pentru a citi mai multe informaţii despre biodiversitate şi despre toate elementele vii ale ecosistemelor, consultaţi cărţi de biologie şi ecologie (neaprobate sau neanalizate de Ministerul Educaţiei).

Mesajul Organizaţiei Naţiunilor Unite mi se pare perfect, mai ales pentru România, ţara în care gunoaiele sunt la ele acasă, iar respectul faţă de natură lipseşte cu desăvârşire.

Anul 2009 a fost un an trist,  în România, într-o ţară în care biologia (în particular) şi ştiinţele (în general) sunt tabuuri în favoarea religiei, a superstiţiilor şi a misticismului. Anul 2009 a fost Anul Internaţional al Astronomiei (nu, nu al astrologiei) şi Anul Darwin. Acum, în 2010, este Anul Internaţional al Biodiversităţii şi nu am prea mari speranţe pentru educaţia din România.

Pentru a susţine Anul Internaţional al Biodiversităţii puteţi descărca această arhivă, să copiaţi logo-ul (în limba română) şi să-l expuneţi pe blog, sait etc.

Resurse în alte limbi şi alte informaţii despre logo puteţi găsi aici.

Roşia Montană e puternic de dreapta

O roşie montanăCum poate fi o roşie montană, mai ales prin tonalitatea cromatică, de dreapta? E un paradox.

Au reapărut subiectul Roşia Montană şi colindele cu Hruşcă(cantautor celebru din Canada). Au dispărut gripa porcină, vaccinurile şi filmele de campanie.

Subiecte este! Norod să este!

Munţii noştri aur poartă şi gagicile grămadă. Nu mai este aur în altă parte? Pe Venus, de exemplu?

Un grup de revoluţionari plătiţi şi sătui de sarmale şi vin: Băsescu! Băsescu! Băsescu!

S-o facem! În România!

letsdoitromaina

Let’s DoIt, Romania! este un proiect de curăţare a mediului înconjurător, bazat pe voluntariat, la nivel naţional, care doreşte să fie de amploare prin numărul de voluntari şi prin rezultatul final. Let’s DoIt, Romania! copiază ideea voluntarilor estonieni de la Let’s Do It My Estonia, idee devenită realitate datorită efortului şi colaborării între oameni cu dorinţă, voinţă şi respect. Respect faţă de ceilalţi, faţă de ei înşişi şi faţă de generaţiile de oameni care vor mai trăi pe această planetă.

Sunt într-un gând cu majoritatea afirmaţiilor lui George Carlin despre acţiunile de „ecologeală” şi religie verde, despre ce se poate petrece pe planetă, dar asta nu înseamnă că ar trebui să ne obişnuim cu ideea. Realitatea o mai putem modela puţin şi nu mi-ar displăcea ca în mediul înconjurător (şi nu doar) al acestei ţărişoare să fie curăţenie. Adică să dispară puţin (mai mult), gunoaiele din păduri, de pe marginea drumurilor şi şoselelor, de pe litoral,  de pe malul apelor şi din apele lacurilor şi râurilor din această ţară.

Problema e fundamentală, dar mai ales înrădăcinată, cronică. Am scris de atâtea ori, am pus poze pe blog (aici, aici, aici şi aici) de peste tot din ţară. Problema e atitudinea, educaţia civică precară şi prostia românului. O să ziceţi: bun, dar „we don’t need no education„. Corect! Nu avem nevoie de educaţie ca să ne dăm seama că nu e estetic cu gunoiul în poartă, în baltă sau ascuns după tufişuri.

Let’s DoIt, Romania! este un proiect la care aş dori să fiu voluntar, dar am câteva întrebări esenţiale, zic eu, înainte de a lua o decizie în ceea ce priveşte aplicarea ca voluntar:

1. Ce garanţie au voluntarii, după ce termină treaba, că Mitică de la Băicoi se duce să facă „un mic la iarbă verde” cu gloata după el şi nu lasă mizerie în urmă, ca să fie pentru alte ediţii?

2. Cu ce îi ajută pe românii indiferenţi, pe români în general, şi de ce îi ajută? E ca şi în cazul reciclării? I-ar face doar pe voluntarii sau viitorii voluntari să se simtă mai bine? Doar crezând, gândindu-se la ei ca la nişte „eroi altruişti” (ai neamului)? La urma urmei nu o să vină Gigel băutorul de „bere la pet de 2L” să-ţi mulţumească că i-ai ridicat sticla din iarbă, nu?

3. Această campanie e doar una de „ecologeală” ieftină, cu vedete şi „personalităţi”, cu jurnalişti şi PR-işti inteligenţi care nu mai pot ei de cât gunoi au strâns ca să facă o poză, cum ridică o hârtie, ca să mimăm ideea estonienilor sau e o mişcare spontană a celor care nu contează cine sunt, ci câtă treabă fac?

1, 2 şi 3 nu sunt ca în Estonia. Aici e România. E fundamentală şi înrădăcinată. Dacă se găsesc soluţii pentru 1, 2, şi 3, proiectul ar putea avea succes şi un final curat, altfel e doar o campanie de „ecologeală”.

Eu sper să fie ceva inedit şi serios. Scrieţi pe blog, spuneţi prietenilor sau, pentru cei care au legături în mediul educaţional, vorbiţi elevilor şi studenţilor despre această campanie.

PS: Logo-ul afişat în dreapta nu este cel original, al campaniei, ci este refăcut de mine pentru această însemnare.