Arhive etichete: evoluţie

Tehnologia lui Stephen Hawking

Stephen HawkingO ironie tristă este faptul că există foarte mulți oameni care vorbesc mult și nu gândesc deloc, pe scurt proști. Ca, de exemplu, Dan Negru și majoritatea românilor. Dacă ar fi fost invers, Arthur C. Clarke ar fi fost umilit în proasta-i prestație în domeniul științifico-fantastic.

Nu înțelegeam de ce, instinctiv, „ador” idioții care vorbesc mult, fără să facă ceva concret și îmi ocupă spațiu-timpul meu. Dar, trebuie să fiu tolerant, asta e. La urma urmei cum vor putea evolua proștii din condiția lor către condiția de a fi un prost mai puțin prost? Palme virtuale peste organul cerebral, ca să primească impulsuri electrice.

Dar, tot ironic, am vorbit prea mult despre proști într-o însemnare despre Stephen Hawking. Sau, mai exact, despre tehnologia care îl ajută să se exprime și să lucreze.

O mai scurtă istorie a computerului lui Stephen Hawking

După traheotomia din 1985, operație care i-a luat posibilitatea de a mai comunica verbal vreodată (deși comunicarea verbală era deja afectată), Stephen Hawking a fost ajutat de Walt Woltosz prin intermediul lui Equalizer, un program care îi oferea posibilitatea să scrie, formând cuvinte cu ajutorul unui dispozitiv selector.

Computerul pe care Stephen Hawking îl folosea la început a fost asamblat de David Mason, un inginer de la Cambridge Adaptive Communication, mai nou Possum. Soția lui David Mason s-a căsătorit ulterior cu Stephen Hawking.

Computerul portabil a fost construit pentru a putea fi atașat scaunului cu rotile. Vocea sintetizată de pe computerul lui Stephen Hawking este identificată acum ca fiind a lui, deși are accent american.

Mai târziu, același Walt Woltosz a creat un nou program – pe care Stephen Hawking îl folosește și în prezent (2013) – numit Words+ EZ Keys (EZ Keys XP).

Pentru a putea comunica „verbal”, Stephen Hawking selectează cuvinte sau grupuri de cuvinte dintr-o bibliotecă predefinită într-o propoziție (aproximativ 15 cuvinte pe minut), apoi trimite textul la un sintetizator care face posibilă conversia textului în sunet (vorbire).

Din 1997, computerul lui Stephen Hawking a fost oferit și dezvoltat de Intel. Aplicația cu ajutorul căreia Stephen Hawking scrie este, după cum am menționat mai sus, EZ Keys. Selectorul pe care îl folosește în prezent este automat. Prin intermediul unui senzor infraroșu montat pe ochelari, Stephen Hawking poate opri cursorul cu ajutorul mușchilor faciali. De asemenea, EZ Keys are un algoritm de predictibilitate a cuvintelor. Sintetizatorul de voce este creat de Speech+.

Travis Bonifield (Inginer Intel) cu o replică a computerului lui Stephen HawkingDin ianuarie 2012 până în prezent (2013), Stephen Hawking folosește un sistem oferit de Intel și Lenovo. Configurația curentă: Lenovo ThinkPad X220, cu procesor Intel i7 și sistem de operare Windows 7.

 

Viitorul?

Ce se va întâmpla în viitor cu sistemul lui Hawking? Muncește doar Intel la chestia asta? Utilizarea unei tehnologii de urmărire a mișcării ochilor va rezolva problema vitezei de scriere (comunicare)?

Surse:

Stephen Hawking – The computer

Singularity HUB – How does Stephen Hawking Talk?

Intel Free Press – Stephen Hawking’s New PC

„Originea speciilor” şi Grigore Antipa

Grigore AntipaPe 24 noiembrie 2009 se împlinesc 150 de ani de la publicarea, în 1859, de către Charles Darwin, a lucrării „Originea speciilor prin selecţie naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existenţă”, cunoscută pe scurt ca „Originea speciilor” sau „Teoria Evoluţiei”.

Pe 27 noiembrie 1867, la 8 ani de la publicarea „Originii speciilor”, se naşte, la Botoşani, Grigore Antipa, naturalist şi biolog darwinist român.

Portretul lui Grigore Antipa a fost afişat pe bancnota de 200 lei în anul 1992.

Creation (2009)

Paul Bettany (Charles Darwin - Creation 2009)

Dacă vezi acest text, atunci poate ai nevoie să instalezi Flash Player sau o actualizare la Flash Player.Flash Player se poate downloada de la Adobe. Această eroare mai poate apărea dacă URL-ul către obiectul embedded este greșită sau în caz de erori de conectivitate. Oferit de către XVE Various Embed.

Creation” este un film biografic despre viaţa lui Charles Darwin şi, implicit, despre lucrarea sa, temuta „teorie a evoluţiei”, „Originea speciilor prin selecţie naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existenţă„.

Eu sunt foarte curios dacă va apărea şi în România. Dacă va apărea, câţi se vor duce să îl vadă?

O dâră de imaginaţie

PicăturăPe uşa de culoare crem a băii văd răsărind două picături de apă din condens. Din nimic? Apoi, după ce se măresc, încep, timide, să o ia în jos pe uşă, uşor, una urmând un curs printre striaţiile lemnului vopsit şi uscat de timp, iar cealaltă urmând un alt curs.

Ambele par să aibă o destinaţie, aceeaşi destinaţie, dar observ că se îndreaptă pe căi diferite şi au mişcări distincte.

Mă gândeam – dacă aş fi avut un microscop să observ pe ce căi o iau aceste picături şi care sunt factorii care decid drumul pe care acestea îl urmează. Gravitaţia e unul din ele, apoi apar celelalte forţe şi totuşi obstacolele, adânciturile şi încreţirile din lemnul uşii, au şi ele un rol, chiar dacă nu prea pot să le observ cu ochiul liber. Drumul acesta, de sus până jos, al celor două picături era unul aleatoriu. Cu suişuri încete şi coborâşuri abrupte, cu viraje lente şi neaşteptate, cu încetiniri şi accelerări ale vitezei, una mai rapidă decât cealaltă, una mai grăbită să moară, alta mai lentă, parcă bucurându-se de şansa ce i-a fost oferită, aceea de a aluneca pe uşa vopsită demult.

Şi totuşi… ştiam unde vor sfârşi. Ştiam că va fi un punct unde se vor desprinde, vor cădea pe podea şi apoi, dacă nu vor fi şterse sau absorbite, se vor evapora.

Biologia în anul omagial Darwin

darwinManifestare ştiinţifică cu participare internaţională: „Biologia în anul omagial Darwin”

Sesiunea ştiinţifică dedicată lui Charles Darwin: 200 de ani de la naştere şi 150 de ani de la publicarea „Originii speciilor” va avea loc în zilele de 6, 7 şi 8 noiembrie 2009, la Iaşi.

Organizatorii acestui eveniment sunt Facultatea de Biologie din Iaşi, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Filiala Iaşi şi Muzeul de Istorie Naturală Din Iaşi.

Mai multe detalii puteţi citi pe saitul Facultăţii de Biologie sau direct acest document PDF.

Este un eveniment care trebuie susţinut de mai multă lume şi cu voce tare!